16 maj Wysmażone Roztarte Ziemniaki Cytrynowe
Czas przygotowania
45 minut
Składniki
1 ½ funta (24 uncji. torebka) małych ziemniaków, wszystkie tej samej wielkości, jeśli to możliwe
1 łyżka świeżo posiekanej pietruszki
1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
1 łyżeczka posiekanych świeżych listków tymianku
2 ząbki czosnku obrane i końcowy rdzeń usunięty
Sok z 1 dużej cytryny
Skórka z 1 dużej cytryny
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka octu winnego czerwonego winogronowego
½ łyżeczki soli morskiej
Przygotowanie
- W dużym garnku soli wody umieść dokładnie umyte ziemniaki. Zagotuj i gotuj aż do miękkości, około 20 minut. Odcedzić ziemniaki i przepłukać zimną wodą. Ugniatając dłonią lub spodem dużej chochli, ugnij delikatnie aż będzie lekko roztarty.
- W dużym rondlu podgrzeje oliwę na średnio wysokim ogniu. Dodaj czosnek i smaż aż będzie lekko brązowawy. Wyrzuć i mieszaj. Dodaj ziemniaki i smaż bez mieszanek przez 5-10 minut, spód musi być pięknym rumianym kolorem. Usypując chochoł lub widelec kuchenny obracać delikatnie co jakiś czas a następnie smażyć jeszcze 5-8 minut. Przenieś na talerzyk.
- W misce wymieszać skórkę cytrynowa, sok cytrynowy, olej, rosomak, natkę pietruszki , tymianek, ocet winny czerwonawego winogronowego oraz sól morska . Dodaj do nich delikatnie ziemniaczki.
Sorry, the comment form is closed at this time.