Wysmażone Roztarte Ziemniaki Cytrynowe
17624
post-template-default,single,single-post,postid-17624,single-format-standard,bridge-core-2.9.0,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-27.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-5

Wysmażone Roztarte Ziemniaki Cytrynowe

Wysmażone Roztarte Ziemniaki Cytrynowe

Czas przygotowania

45 minut

Składniki

1 ½ funta (24 uncji. torebka) małych ziemniaków, wszystkie tej samej wielkości, jeśli to możliwe
1 łyżka świeżo posiekanej pietruszki
1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
1 łyżeczka posiekanych świeżych listków tymianku
2 ząbki czosnku obrane i końcowy rdzeń usunięty
Sok z 1 dużej cytryny
Skórka z 1 dużej cytryny
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka octu winnego czerwonego winogronowego
½ łyżeczki soli morskiej

Przygotowanie

  1. W dużym garnku soli wody umieść dokładnie umyte ziemniaki. Zagotuj i gotuj aż do miękkości, około 20 minut. Odcedzić ziemniaki i przepłukać zimną wodą. Ugniatając dłonią lub spodem dużej chochli, ugnij delikatnie aż będzie lekko roztarty.
  2. W dużym rondlu podgrzeje oliwę na średnio wysokim ogniu. Dodaj czosnek i smaż aż będzie lekko brązowawy. Wyrzuć i mieszaj. Dodaj ziemniaki i smaż bez mieszanek przez 5-10 minut, spód musi być pięknym rumianym kolorem. Usypując chochoł lub widelec kuchenny obracać delikatnie co jakiś czas a następnie smażyć jeszcze 5-8 minut. Przenieś na talerzyk.
  3. W misce wymieszać skórkę cytrynowa, sok cytrynowy, olej, rosomak, natkę pietruszki , tymianek, ocet winny czerwonawego winogronowego oraz sól morska . Dodaj do nich delikatnie ziemniaczki.

Tags:
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.