
19 sie Wegańska żywność i zdrowie: 7 korzyści i o czym trzeba pamiętać
Wiele osób zwraca się ku weganizmowi jako sposobowi na życie z różnych powodów. Niektórzy robią to, ponieważ troszczą się o środowisko, inni są zaniepokojeni dobrostanem zwierząt, a jeszcze inni chcą, aby ich dieta była zdrowsza.
Istnieje wiele korzyści, które wynikają z podążania za wegańskim stylem życia! W tym wpisie na blogu omówimy 7 korzyści z bycia weganinem, w tym jak może pomóc ci schudnąć i poprawić twoje zdrowie.
1. Wzmacnia system odpornościowy
Antyoksydanty zawarte w owoce i warzywa pomagają wzmocnić układ odpornościowy, co może prowadzić do dłuższego życia. Dieta roślinna, oparta na pełnowartościowej żywności, jest pełna błonnika i zdrowych tłuszczów.
Naukowcy odkryli, że żywność pochodzenia roślinnego zawiera szeroką gamę mikroelementów, takich jak beta karoten, witamina C, E i kwas foliowy, które wspierają zdrowe komórki skóry i zwalczają starzenie się skóry spowodowane przez wolne rodniki. Zalecają oni spożywanie większej ilości owoców i warzyw.
Organizm potrzebuje zdrowej równowagi między białkiem, węglowodanami, tłuszczami i błonnikiem, aby pracować optymalnie. Tylko poprawnie skomponowana dieta wegańska zapewnia równowagę poprzez różnorodność w postaci owoców, warzyw, orzechów i innych pokarmach roślinnych.
2. Obniża cholesterol i zwalcza choroby serca
Jedzenie białka zwierzęcego jest związane z wyższym poziomem cholesterolu i większym ryzykiem rozwoju choroby wieńcowej, która prowadzi do zatrzymania akcji serca lub śmierci.
Dieta wegańska obniża szanse na te dwie dolegliwości poprzez zmniejszenie spożycia pokarmów o wysokiej zawartości cholesterolu, takich jak mięso i nabiał, przy jednoczesnym zwiększeniu spożycia zdrowych białek roślinnych. Cholesterol praktycznie nie występuje w pokarmach roślinnych, a wykazano, że dieta wegańska obniża poziom cholesterolu.
Ponadto, błonnik znajdujący się w owocach i warzywach pomaga zwalczać choroby serca poprzez obniżanie ciśnienia krwi. Zmniejsza on również poziom „złego” cholesterolu LDL, jednocześnie zwiększając poziom ochronnego cholesterolu HDL. Na wspomniane zmniejszenie złego cholesterolu LDL istotny wpływ ma też picie zielonej herbaty.
3. Zmniejsza ryzyko chorób serca i wysokiego ciśnienia krwi
Wykazano, że weganizm może odwrócić wysokie ciśnienie krwi i choroby serca, które są dwiema głównymi przyczynami śmierci w Ameryce.
Badania pokazują, że przy stosowaniu diety wegańskiej następuje znaczna redukcja nadciśnienia, a także obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego (bez konieczności przyjmowania jakichkolwiek leków). Pokarmy pochodzenia roślinnego, takie jak owoce, warzywa, orzechy i pełne ziarna dostarczają więcej przeciwutleniaczy, błonnika niż żywność pochodzenia zwierzęcego.
4. Obniża ryzyko zachorowania na raka i cukrzycę
Poprzez zmniejszenie poziomu białka zwierzęcego w diecie, weganie są w stanie obniżyć ryzyko zachorowania na raka, cukrzycę i artretyzm. Białko zwierzęce pobudza produkcję insuliny, co może prowadzić do cukrzycy typu II. Żywność pochodzenia roślinnego dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych bez zwiększania ryzyka zachorowania.
Diety o wysokiej zawartości białka zwierzęcego zostały powiązane z wyższym odsetkiem nowotworów i chorób, takich jak rak okrężnicy, białaczka, chłoniak, rak prostaty i rak piersi. Wykazano, że żywność pochodzenia roślinnego zmniejsza ryzyko zachorowania na raka, cukrzycę i zapalenie stawów.
5. Pomaga w utracie lub kontroli wagi
Jedzenie diety wegańskiej może pomóc w utracie lub kontroli wagi. Naukowcy są zgodni co do tego, że diety oparte na roślinach mają niższą zawartość kalorii i tłuszczu, co obniża poziom wskaźnika masy ciała (BMI) i przyczynia się do utraty wagi. Pokarmy roślinne są łatwiejsze do strawienia dla żołądka niż produkty zwierzęce.
Większość wegańskiej żywności jest niskokaloryczna dlatego zasadniczo weganie mogą jeść do woli, nie przybierając na wadze. Diety wegańskie są często bogate w błonnik i wodę, które powodują uczucie sytości, co prowadzi de facto do zmniejszenia ilości spożywanych kalorii.
6. Wzmacnia kości i zęby
Optymalna dieta wegańska dostarcza niezbędnych składników odżywczych, aby wzmocnić kości i zęby. Witaminy C, D i K znajdujące się w pokarmach pochodzenia roślinnego przyczyniają się do zdrowia kości.
Ilość białka uzyskana z wegańskiego posiłku nie ma wpływu na jego poziom kwasowości – to tylko mit utrwalony przez przemysł mięsny.
Żywność pochodzenia zwierzęcego jest związana z wyższym wskaźnikiem osteoporozy i próchnicy zębów. Diety oparte na roślinach prowadzą do lepszej gęstości kości, zmniejszenia ryzyka chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca, rak i choroby serca.
7. Przeciwutleniacze i błonnik
Przeciwutleniacze są rodzajem molekuł, które mogą pomóc w zapobieganiu uszkodzeniom komórek. Jednym ze sposobów pomiaru ilości jedną z metod pomiaru ilości przeciwutleniaczy w żywności jest wynik ORAC.
Żywność pochodzenia roślinnego plasuje się wyżej niż produkty zwierzęce, ponieważ zawierają one więcej polifenoli i innych naturalnych substancji o właściwościach przeciwutleniających.
Błonnik jest kolejnym ważnym składnikiem odżywczym występującym wyłącznie lub głównie w produktach roślinnych. Błonnik pomaga w przejściu jedzenia przez przewód pokarmowy. Dzięki błonnikowi organizm pozbywa się toksyn.
8. Witamina B12
Witamina B12 praktycznie nie występuje w roślinach. Jedynie pokarm pochodzenia zwierzęcego jest źródłem witaminy B12.
Dieta wegańska może być uboga w tę witaminę, jeśli dana osoba nie przyjmuje suplementów. Brak witaminy B12 może powodować wiele schorzeń w tym: anemię; zmęczenie; uszkodzenie nerwów (znana przyczyna demencji), słabą pamięć i koncentrację, problemy trawienne takie jak biegunka, nudności, skurcze brzucha.
Gdzie jest popularne wegańskie jedzenie?
Jest wiele miejsc na świecie, gdzie kuchnia wegańska jest popularna. W rzeczywistości weganizm staje się coraz bardziej mainstreamowy, a coraz więcej osób interesuje się dietami opartymi na roślinach. Niektóre gorące miejsca dla wegańskiej kuchni to duże miasta, takie jak Los Angeles, Nowy Jork i Londyn; miejsca dbające o zdrowie, takie jak Austin, Boulder i Portland; a także kraje z dużą populacją buddystów, takie jak Wietnam i Tajlandia.
W krajach takich jak Indie, Tajlandia czy Tajwan weganizm nie jest postrzegany jako ograniczona lub specjalna dieta, ale raczej jako normalny sposób odżywiania. Wegańskie potrawy można znaleźć w większości restauracji, a sprzedawcy uliczni często mają również przyjazne weganom opcje. Szczególnie na Tajwanie kwitnie wegańska scena, z wieloma dedykowanymi wegańskimi restauracjami serwującymi wszystko, od tajskich curry po tajwańskie gulasze. Indie to kolejny kraj, w którym diety roślinne są powszechne z powodów religijnych; ponad 376 milionów hindusów nie je mięsa w ramach swojej religii. Izrael jest również uznawany za centrum weganizmu, a Tel Aviv został nazwany „najbardziej wegańskim miastem na świecie” przez PETA w 2017 roku.
W Unii Europejskie liderami pod względem liczby wegańskich restauracji na mieszkańca są Niemcy, Włochy i Hiszpania. Wielka Brytania również może się pochwalić liczbą 750 000 praktykujących wegan – to 1,14% populacji!
Jest duża szansa, że na Bali wakacje spędzisz wśród wielu potraw kuchni wegańskiej. Ponieważ również w Indonezji istnieje kwitnąca scena wegańska. Kuchnia indonezyjska czy balijska jest pod silnym wpływem indyjskich, chińskich i jawajskich smaków i składników.
Niektóre z najpopularniejszych wegańskich potraw to tempeh bacem (tempeh gotowany w mleku kokosowym i przyprawach), gado-gado (mieszanka warzyw na parze podawana z sosem orzechowym) i nasi uduk (aromatyczne danie z ryżu gotowane w mleku kokosowym). Jest też mnóstwo pysznych wegańskich deserów do wyboru, takich jak es cendol (zimny napój z galaretką z pandanu, syropem z cukru palmowego i mlekiem kokosowym) i dadar gulung (słodkie naleśniki wypełnione cukrem kokosowym i kremem z pandanu).
Podsumowanie
Jedzenie wegańskie to nie tylko dbanie o humanitarne traktowanie zwierząt. Chodzi również o twoje zdrowie i środowisko. Jedząc nieprzetworzone produkty będziesz statystycznie mniej narażony na zachorowanie. Stosując dietę opartą na roślinach możesz pomóc sobie zachować zdrowie!
Jeśli na początku jedzenie wegańskie wydaje się trudne, spróbuj dodać więcej nieprzetworzonych owoców i warzyw do swojej codziennej rutyny. Są one bardzo lekkostrawne, zawierają mnóstwo witamin i minerałów (w tym błonnik!), nie zawierają cholesterolu ani tłuszczów nasyconych jak mięso, a do tego świetnie smakują!
Ograniczając mięso bezwględnie zadbaj o suplement witaminy B12. Jej niedobór może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Pamiętaj, że stosując jakąkolwiek dietę, zjadając mięso czy produkty bezmięsne dokonujesz wyborów, za które nikt nie może ponosić odpowiedzialności poza Tobą.
Sorry, the comment form is closed at this time.