Pieczone ziemniaki z piekarnika - idealny przepis
17424
post-template-default,single,single-post,postid-17424,single-format-standard,bridge-core-2.9.0,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-27.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-5

Pieczone ziemniaki z piekarnika

Pieczone ziemniaki

Pieczone ziemniaki z piekarnika

Pokrój i obierz ziemniaki

Zanim zaczniesz, obierz i pokrój ziemniaki. Każdy lubi inaczej, możesz zrobić w ćwiartkach, talarkach, plasterkach. Jeśli ziemniak jest młody i odpowiednio go umyjesz (np. wykorzystując gąbkę do szorowania), możesz pozostawić również skórkę. W zależności od wielkości ziemniaków, podziel je na ćwiartki lub połówki. Dzięki temu ziemniaki szybciej będą gotowe i będą miały bardziej chrupiącą skórkę.

Namocz ziemniaki w wodzie

Następnie namocz ziemniaki w zimnej wodzie z dodatkiem soli. Pozbędziemy się z nich w ten sposób części skrobi. Dodatek soli sprawi, że efektywniej pozbędziemy się z ziemniaków części pestycydów. Sama skrobia jest składnikiem, który sprawia, że pieczone ziemniaki stają się mączyste. Namoczenie ich zmniejszy ten efekt. Najlepiej zarezerwować sobie na moczenie kartofli około 40 minut.

Gotowanie ziemniaków

Jest to krok opcjonalny, ale znacznie wpłynie na smak pieczonych ziemniaczków. Dzięki temu będą one mięciutkie w środku. Będą to tzw. pieczone ziemniaki w mundurkach. Nie powinniśmy gotować ich jednak zbyt długo. To zależy od ich wielkości, ale proponuję zacząć od gotowania przez 5 minut od zagotowania. Ziemniaki nie powinny się rozpadać.

Rozgrzej piekarnik

Rozgrzać piekarnik. Piekarnik musi być rozgrzany na początek do temperatury minimum 200 C, idealnie 220 C. Pieczone ziemniaki będą miały wówczas bardziej zarumienioną skórkę. W trakcie dobrze jest ustawić piekarnik na jeszcze wyższą temperaturę, żeby skórka była idealnie chrupiąca.

Przygotuj oliwę z oliwek i przyprawy

Użyj przypraw, jakich tylko chcesz. Wszystko zależy od tego, jakie pieczone ziemniaki chcesz uzyskać. Może to być sól (ja nie daję:)), pieprz, czosnek, chili, bazylia, oregano, papryka słodka, rozmaryn lub inne, dowolne przyprawy. Ja jak zawsze polecam odrobinę kurkumy. Wymieszaj je z oliwą z oliwek, a następnie natrzyj nimi upieczone ziemniaki.

Wyłóż blachę papierem do pieczenia i ułóż na niej ziemniaki

Możesz pominąć ten krok, ale wyłożenie blachy papierem do pieczenia lub folią ułatwi pozbycie się resztek z pieczonych ziemniaków po ich zapieczeniu. Ułatwi to również czyszczenie blaszki. Można używać też rękawa, ale ja lubię ziemniaki chrupiące.

Ile piec ziemniaki w piekarniku?

Piecz upieczone ziemniaki aż będą chrupiące

Ten krok nie wymaga wyjaśnień. Aby uzyskać dobre pieczone ziemniaki, należy piec je do momentu, aż będą chrupiące. Jeśli są pokrojone to nie ma konieczności ich przewracania. Chyba, że zależy nam na najsmaczniejszych i perfekcyjnie zapieczonych ziemniakach. Wtedy każda strona będzie równomiernie upieczona.

Ja piekę ziemniaki około 40 minut, obserwując stan skórki. 10 minut przed końcem często przekładam blachę najbliżej grzałki, żeby się zarumieniły.

Jeśli zbyt długo gotowałeś ziemniaki, możesz od razu ustawić wysoką temperaturę w piekarniku, np. 240 stopni i piec krócej.

I gotowe! Twoje pieczone ziemniaki są gotowe do podania lub do wykorzystania w innym daniu. Smacznego!

Na koniec przepis w skrócie

Przepis na pieczone ziemniaki

Jeśli chodzi o zdrowe i pyszne dania, ziemniaki są klasyką. Są one dostępne przez cały rok i można je przygotować na wiele różnych sposobów. W przepisie pokazaliśmy, jak zrobić pieczone ziemniaki w kilku prostych krokach oraz jak długo trzymać je w piekarniku, a także jaką temperaturę ustawić. Proste danie, ale zapewniam Cię, że ziemniaki z piekarnika oczarują smakiem twoich gości. Polecam je zjadać w towarzystwie filiżanki zielonej herbaty.

Pieczone warzywa, takie jak te, świetnie pasują do każdego dania! Po upieczeniu, możesz jeszcze doprawić ziemniaki odrobiną soli (polecam jeśli już sól jodowaną, nie morską) i pieprzu. Możesz też jednocześnie zapiec kalafior lub brokuł i zaserwować je razem z pieczonymi ziemniakami w formie pełnego dania czy obiadu.

Mam nadzieję, że ten przepis okazał się pomocny. Jeśli masz jakieś pytania lub sugestie dotyczące pieczonych ziemniaków, zachęcam do pozostawienia komentarza. Twoja opinia jest ważna, a ja postaram się odpowiedzieć na Twoje pytania osobiście i szybko. Proszę również, nie zapomnijcie polubić i udostępnić tego bloga, jeśli uznaliście go za interesujący i chcielibyście czytaj więcej! Dziękuję.

No Comments

Post A Comment