Małże W Białym Winie
17525
post-template-default,single,single-post,postid-17525,single-format-standard,bridge-core-2.9.0,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-27.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-5

Małże W Białym Winie

Małże W Białym Winie

Czas przygotowania

45 minut

Składniki

kilka pomidorów koktajlowych, pokrojonych na połówki
szczypta pieprzu lub płatki chili
4 łyżki posiekanego świeżego koperku
2 łyżeczki posiekanego czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
szczypta soli do smaku
szklanka białego wina

Przygotowanie

    1. W dużej patelni na małym ogniu dodaj łyżkę oliwy z oliwek i powoli podsmażaj czosnek, aż się cały zarumieni. Wyjmij i wyrzuć czosnek (jeśli lubisz, to pozostaw go).
    2. Podkręć ogień, dodaj płatki chili i małże – smaż przez 30 sekund do 1 minuty. Następnie dodaj muszelki. Podkręć ogień i wrzuć pomidory koktajlowe, podsmażaj przez chwilę lub dwie.
    3. Następnie dodaj szklankę białego wina i przykryj. Pozostaw pod przykryciem od 1-2 minut, aż muszelki się otworzą. Następnie wyłącz gaz, dodaj koperek. Zakończ masłem lub dobrze skropionym winem.
  1.  Danie można podawać natychmiast z grubo krojonym chlebkiem.

Tags:
No Comments

Post A Comment