
16 maj Małże W Białym Winie
Czas przygotowania
45 minut
Składniki
kilka pomidorów koktajlowych, pokrojonych na połówki
szczypta pieprzu lub płatki chili
4 łyżki posiekanego świeżego koperku
2 łyżeczki posiekanego czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
szczypta soli do smaku
szklanka białego wina
Przygotowanie
-
- W dużej patelni na małym ogniu dodaj łyżkę oliwy z oliwek i powoli podsmażaj czosnek, aż się cały zarumieni. Wyjmij i wyrzuć czosnek (jeśli lubisz, to pozostaw go).
- Podkręć ogień, dodaj płatki chili i małże – smaż przez 30 sekund do 1 minuty. Następnie dodaj muszelki. Podkręć ogień i wrzuć pomidory koktajlowe, podsmażaj przez chwilę lub dwie.
- Następnie dodaj szklankę białego wina i przykryj. Pozostaw pod przykryciem od 1-2 minut, aż muszelki się otworzą. Następnie wyłącz gaz, dodaj koperek. Zakończ masłem lub dobrze skropionym winem.
- Danie można podawać natychmiast z grubo krojonym chlebkiem.
Sorry, the comment form is closed at this time.