
29 mar Makaron z awokado i pomidorami
Szukasz szybkiego i łatwego dania z makaronem, które jest zarówno pyszne, jak i zdrowe? Nie szukaj dalej niż ten przepis na makaron z awokado i pomidorami! To danie można przygotować w zaledwie kilka minut, co czyni je idealnym obiadem na jeden wieczór.
Jest to przepis na idealny obiad, który przygotujesz w 15 minut. Dodatkowo do przygotowania dania nie potrzebujesz wyszukanych składników. Są one dostępne niemal w każdym sklepie spożywczym.
Awokado dostarcza zdrowych tłuszczów jednonienasyconych, a pomidory dodają błonnika i przeciwutleniaczy. Sam makaron jest doskonałym źródłem węglowodanów złożonych i białka. Dzięki temu daniu nie tylko zaspokoisz swój głód, ale także dostarczysz organizmowi niezbędnych składników odżywczych.
Składniki na makaron z awokado i pomidorami
- dowolny makaron (najlepiej pasuje penne lub spaghetti)
- 1 awokado
- pomidory (lub przepołowione pomidorki koktajlowe)
- 1 cebula
- oliwa z oliwek lub masło (może być też olej rzepakowy lub słonecznikowy)
- czosnek przeciśnięty lub pokrojony (1 ząbek)
- listki bazylii
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie sok z cytryny
Sposób przygotowania makaronu z awokado i pomidorami
Zacznij od ugotowania makaronu w garnku w osolonej wodzie. Makaron gotujemy al dente. Podczas gdy makaron się gotuje, posiekaj cebulę, awokado i pomidory. Jeśli masz blender to możesz też zmiksować awokado.
Na suchej patelni rozgrzej oliwę z oliwek lub masło i zrumień cebulkę. Dodaj pokrojony czosnek i lekko obsmaż na średnim ogniu.
Teraz dodaj awokado i pokrojone pomidory na patelnię i smaż, aż warzywa zmiękną. Odcedź makaron i po odsączeniu przełóż go na patelnię z awokado i pomidorami. Wymieszaj zawartość.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Opcjonalnie możesz też dodać wyciśnięty sok z cytryny.
Udekoruj danie listkami bazylii i podawaj na gorąco.
Smacznego!
Sorry, the comment form is closed at this time.