Makaron z awokado i pomidorami - Odkryj przepis na obiad w 15 minut
17496
post-template-default,single,single-post,postid-17496,single-format-standard,bridge-core-2.9.0,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-27.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-5

Makaron z awokado i pomidorami

makaron z awokado i pomidorami

Makaron z awokado i pomidorami

Szukasz szybkiego i łatwego dania z makaronem, które jest zarówno pyszne, jak i zdrowe? Nie szukaj dalej niż ten przepis na makaron z awokado i pomidorami! To danie można przygotować w zaledwie kilka minut, co czyni je idealnym obiadem na jeden wieczór.

Jest to przepis na idealny obiad, który przygotujesz w 15 minut. Dodatkowo do przygotowania dania nie potrzebujesz wyszukanych składników. Są one dostępne niemal w każdym sklepie spożywczym.

Awokado dostarcza zdrowych tłuszczów jednonienasyconych, a pomidory dodają błonnika i przeciwutleniaczy. Sam makaron jest doskonałym źródłem węglowodanów złożonych i białka. Dzięki temu daniu nie tylko zaspokoisz swój głód, ale także dostarczysz organizmowi niezbędnych składników odżywczych.

Składniki na makaron z awokado i pomidorami

  • dowolny makaron (najlepiej pasuje penne lub spaghetti)
  • 1 awokado
  • pomidory (lub przepołowione pomidorki koktajlowe)
  • 1 cebula
  • oliwa z oliwek lub masło (może być też olej rzepakowy lub słonecznikowy)
  • czosnek przeciśnięty lub pokrojony (1 ząbek)
  • listki bazylii
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie sok z cytryny

Sposób przygotowania makaronu z awokado i pomidorami

Zacznij od ugotowania makaronu w garnku w osolonej wodzie. Makaron gotujemy al dente. Podczas gdy makaron się gotuje, posiekaj cebulę, awokado i pomidory. Jeśli masz blender to możesz też zmiksować awokado.

Na suchej patelni rozgrzej oliwę z oliwek lub masło i zrumień cebulkę. Dodaj pokrojony czosnek i lekko obsmaż na średnim ogniu.

Teraz dodaj awokado i pokrojone pomidory na patelnię i smaż, aż warzywa zmiękną. Odcedź makaron i po odsączeniu przełóż go na patelnię z awokado i pomidorami. Wymieszaj zawartość.

Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Opcjonalnie możesz też dodać wyciśnięty sok z cytryny.

Udekoruj danie listkami bazylii i podawaj na gorąco.

Smacznego!

No Comments

Post A Comment