Kociołek Marokański Z Cieciorką I Soczewicą
17622
post-template-default,single,single-post,postid-17622,single-format-standard,bridge-core-2.9.0,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-27.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-5

Kociołek Marokański Z Cieciorką I Soczewicą

Kociołek Marokański Z Cieciorką I Soczewicą

Czas przygotowania

30 minut

Składniki

1 szklanka brokułów
1 puszka ciecierzycy, opłukana i odcedzona
2 duże marchewki, pokrojone w kostkę
2 gałązki selera naciowego, pokrojone w kostkę albo 1/3 szklanki startego korzenia selera naciowego
½ szklanki ugotowanej soczewicy
1 szklanka kaszy manny
świeży kolendra, opcjonalnie
⅛ łyżeczki mielonego cynamonu
2 łyżeczki mielonego kuminu
½ łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżka stołowa soku z cytryny
2 łyżeczek oliwy z oliwek lub 2 łyżki stołowe oleju rafinowanego lub oleju roślinnego (np. sojowego)
½ czubatej łyżeczek chili w proszku lub 1 czubata łyżka suszonego chili (opcja dla miłośników ostrych smaków)
sól i pieprz do smaku
2-3 czubate łyżki pasty pomidorowej lub 2-3 pomidory obrane ze skórki i posiekane w kostkę (uważamy na dodanie soli) 1 ½ szklanki wody

Przygotowanie

  1. Rozgrzej olej na patelni.
  2. Dodaj seler naciowy, marchewkę i brokuł. Sautuj prze 5 minut.
  3. Wsyp przyprawy i gotuj jeszcze przez minutę.
  4. Dodaj wodę, pastę pomidorową, cieciorkę i soczewicę. Wstaw na ogień. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
  5. W tym czasie ugotuj kaszę manną zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
  6. Dodaj natkę pietruszki i sok z cytryny do kociołka. Podawaj na ciepło z kaszą manną.

Przepis jest przeznaczony dla wegetarian.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.