
16 maj Kociołek Marokański Z Cieciorką I Soczewicą
Czas przygotowania
30 minut
Składniki
1 szklanka brokułów
1 puszka ciecierzycy, opłukana i odcedzona
2 duże marchewki, pokrojone w kostkę
2 gałązki selera naciowego, pokrojone w kostkę albo 1/3 szklanki startego korzenia selera naciowego
½ szklanki ugotowanej soczewicy
1 szklanka kaszy manny
świeży kolendra, opcjonalnie
⅛ łyżeczki mielonego cynamonu
2 łyżeczki mielonego kuminu
½ łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżka stołowa soku z cytryny
2 łyżeczek oliwy z oliwek lub 2 łyżki stołowe oleju rafinowanego lub oleju roślinnego (np. sojowego)
½ czubatej łyżeczek chili w proszku lub 1 czubata łyżka suszonego chili (opcja dla miłośników ostrych smaków)
sól i pieprz do smaku
2-3 czubate łyżki pasty pomidorowej lub 2-3 pomidory obrane ze skórki i posiekane w kostkę (uważamy na dodanie soli) 1 ½ szklanki wody
Przygotowanie
- Rozgrzej olej na patelni.
- Dodaj seler naciowy, marchewkę i brokuł. Sautuj prze 5 minut.
- Wsyp przyprawy i gotuj jeszcze przez minutę.
- Dodaj wodę, pastę pomidorową, cieciorkę i soczewicę. Wstaw na ogień. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
- W tym czasie ugotuj kaszę manną zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
- Dodaj natkę pietruszki i sok z cytryny do kociołka. Podawaj na ciepło z kaszą manną.
Przepis jest przeznaczony dla wegetarian.
Sorry, the comment form is closed at this time.