
16 maj Grillowane Czosnkowe Karczochy Cytrynowe
Przygotowanie
45 minut
Składniki
2-4 duże świeże karczochy
1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
1 łyżeczka posiekanego czosnku
Świeżo mielony czarny pieprz do smaku
1 łyżka posiekanych świeżych ziół, takich jak rozmaryn, oregano i tymianek
Sól do smaku
1 cytryna, pokrojona w ósemki
1 cytryna wyciśnięta i starta na tarce razem z sokiem
1/3 szklanki oliwy z oliwek
Przygotowanie
- Umieść posiekany tymianek, sok i skórkę cytryny oraz czosnek w szklanej misce. Podgrzewaj przez 30 sekund w kuchence mikrofalowej, a następnie pozwól ziołom macerować się w ciepłej oliwie z oliwek, gdy przygotowujesz karczochy.
- Przygotuj duży garnek z centymetrową warstwą wody i stojakiem do gotowania na parze. Przygotuj karczochy. Miej pod ręką pokrojone w ósemki cytryny. Jeśli chcesz uzyskać ładny efekt, użyj nożyczek, aby odciąć ostre końce liści karczocha. Podczas obierania karczochów trzeba natrzeć sokiem z cytryn miejsce cięcia, aby karczochy się nie brązowiły. Użyj obieracza do warzyw, aby usunąć grubą zewnętrzną warstwę pnia karczocha. Odetnij pnie do 2 cali od bazy karczocha. Odciśnij i odrzuć górną połowic ę 1/2 cala karczocha. Podziel karczochy na pół . Użyj solidnego łyżka metalowego , aby usunąć mchy oraz małe wewnętrzne liście karczocha. Powtarzaj cały proces ze wszystkimi karczochami.
- Podgrzej garnek dużym ogniem , a następnie umieść stojaczek do gotowania na parze wewnątrz . Gdy wrze, zmniejsz moc grilla do półśredniego Zamknij pokrywką i gotuj przez 20 minut lub aż będzie łatwo ściągnąć jeden zewnętrzny liść karczocha, a serduszko będzie łatwo przebić nożem.
- Przygotuj grill tak, aby był gorący . Wrzuć karczochy do miseczki ze składnikami i natrzyj je równomiernie. Posyp karczochy solą i pieprzem.
Sorry, the comment form is closed at this time.