Grillowane Czosnkowe Karczochy Cytrynowe
17568
post-template-default,single,single-post,postid-17568,single-format-standard,bridge-core-2.9.0,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-27.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-5

Grillowane Czosnkowe Karczochy Cytrynowe

Grillowane Czosnkowe Karczochy Cytrynowe

Przygotowanie

45 minut

Składniki

2-4 duże świeże karczochy
1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
1 łyżeczka posiekanego czosnku
Świeżo mielony czarny pieprz do smaku
1 łyżka posiekanych świeżych ziół, takich jak rozmaryn, oregano i tymianek
Sól do smaku
1 cytryna, pokrojona w ósemki
1 cytryna wyciśnięta i starta na tarce razem z sokiem
1/3 szklanki oliwy z oliwek

Przygotowanie

  1. Umieść posiekany tymianek, sok i skórkę cytryny oraz czosnek w szklanej misce. Podgrzewaj przez 30 sekund w kuchence mikrofalowej, a następnie pozwól ziołom macerować się w ciepłej oliwie z oliwek, gdy przygotowujesz karczochy.
  2. Przygotuj duży garnek z centymetrową warstwą wody i stojakiem do gotowania na parze. Przygotuj karczochy. Miej pod ręką pokrojone w ósemki cytryny. Jeśli chcesz uzyskać ładny efekt, użyj nożyczek, aby odciąć ostre końce liści karczocha. Podczas obierania karczochów trzeba natrzeć sokiem z cytryn miejsce cięcia, aby karczochy się nie brązowiły. Użyj obieracza do warzyw, aby usunąć grubą zewnętrzną warstwę pnia karczocha. Odetnij pnie do 2 cali od bazy karczocha. Odciśnij i odrzuć górną połowic ę 1/2 cala karczocha. Podziel karczochy na pół . Użyj solidnego łyżka metalowego , aby usunąć mchy oraz małe wewnętrzne liście karczocha. Powtarzaj cały proces ze wszystkimi karczochami.
  3. Podgrzej garnek dużym ogniem , a następnie umieść stojaczek do gotowania na parze wewnątrz . Gdy wrze, zmniejsz moc grilla do półśredniego Zamknij pokrywką i gotuj przez 20 minut lub aż będzie łatwo ściągnąć jeden zewnętrzny liść karczocha, a serduszko będzie łatwo przebić nożem.
  4. Przygotuj grill tak, aby był gorący . Wrzuć karczochy do miseczki ze składnikami i natrzyj je równomiernie. Posyp karczochy solą i pieprzem.
No Comments

Post A Comment