
16 maj Burgery Falafel
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
- 2 puszki ciecierzycy (cebula), odcedź i płucz
- 1 łyżka stołowa sproszkowanego chili
- 1 łyżka stołowa kolendra
- 1 łyżka stołowa kuminu
- 4 łyżki stołowe mąki pszennej
- 1 duża garść natki pietruszki, posiekanej
- 2 ząbki czosnku, zgniecione lub drobno posiekane
- 2 skórki i sok z cytryny
- 4 chleby pita
- 1 mała czerwona cebula, posiekana
- Sól i pieprz do smaku
- 1/2 szklanki tahini
- 1 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/4 szklanki oleju roślinnego
- 3 łyżeczki wody
Przygotowanie: Połącz ciecierzycę, cebulę, czosnek, pietruszkę, mąkę, przyprawy i sól w misce miksującej aż całość się połączy. Formuj pataty 4 duże kotlety. Rozgrzej olej w dużej patelni beztłuszczowej na średnim ogniu. Smaż je przez 3 minuty na każdej stronie.
Zrób sos tahini: Wymieszaj pastę tahini z wodą, sokiem i skórką z cytryny, solą, pieprzem do smaku w misce miksującej. Podawaj burgery w pitach lub w bułce. Wypełnij je sosem tahini, sałatą lodową lub rukolą oraz pomidorem i ogórkiem.
Burgery przyrządzane są z fasoli garbanzo, chili w proszku, kolendry, kminku, mąki, pietruszki, czosnku, cytryny, soli i pieprzu. Podaje się je w kieszeni pita lub na bułce i polane są sosem tahini, sałatą i pomidorem.
Sorry, the comment form is closed at this time.