Burgery Falafel
17517
post-template-default,single,single-post,postid-17517,single-format-standard,bridge-core-2.9.0,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-27.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-5

Burgery Falafel

Burgery Falafel

Czas przygotowania: 45 minut

Składniki:

  • 2 puszki ciecierzycy (cebula), odcedź i płucz
  • 1 łyżka stołowa sproszkowanego chili
  • 1 łyżka stołowa kolendra
  • 1 łyżka stołowa kuminu
  • 4 łyżki stołowe mąki pszennej
  • 1 duża garść natki pietruszki, posiekanej
  • 2 ząbki czosnku, zgniecione lub drobno posiekane
  • 2 skórki i sok z cytryny
  • 4 chleby pita
  • 1 mała czerwona cebula, posiekana
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1/2 szklanki tahini
  • 1 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego
  • 3 łyżeczki wody

Przygotowanie: Połącz ciecierzycę, cebulę, czosnek, pietruszkę, mąkę, przyprawy i sól w misce miksującej aż całość się połączy. Formuj pataty 4 duże kotlety. Rozgrzej olej w dużej patelni beztłuszczowej na średnim ogniu. Smaż je przez 3 minuty na każdej stronie.

Zrób sos tahini: Wymieszaj pastę tahini z wodą, sokiem i skórką z cytryny, solą, pieprzem do smaku w misce miksującej. Podawaj burgery w pitach lub w bułce. Wypełnij je sosem tahini, sałatą lodową lub rukolą oraz pomidorem i ogórkiem.

Burgery przyrządzane są z fasoli garbanzo, chili w proszku, kolendry, kminku, mąki, pietruszki, czosnku, cytryny, soli i pieprzu. Podaje się je w kieszeni pita lub na bułce i polane są sosem tahini, sałatą i pomidorem.

Tags:
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.