6 produktów spożywczych, które warto jeść codziennie
17403
post-template-default,single,single-post,postid-17403,single-format-standard,bridge-core-2.9.0,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-27.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-5

6 produktów spożywczych, które warto jeść codziennie

6 produktów spożywczych, które warto jeść codziennie

Zdaję sobie sprawę, że trudno jest jeść zdrową żywność każdego dnia. Czasami wszystko czego chcesz to torebka chipsów i szklanka coli. Ale zaufaj mi. Zdrowsze jedzenie sprawi, że twoje ciało poczuje się lepiej na dłuższą metę!

Pokażę Ci pięć rzeczy, które jem każdego dnia. Możesz zacząć od małych kroków i włączania tych produktów zamiast tych, które jesz obecnie i które nie są tak zdrowe.

1. Płatki owsiane na śniadanie

To dla mnie idealne śniadanie. Duża dawka węglowodanów, do tego witaminy z owoców, które dodaję. Dla mnie owsianka jest najlepsza, gdy doda się do niej świeże owoce. Dobrze pasuje tutaj połączenie kwaśnego ze słodkim, np. banan z porzeczkami. Świetne sprawdza się też jabłko.

Moi przyjaciele mówią, że to nudne jeść owsiankę na śniadanie każdego dnia, ale ja w tygodniu rzadko powtarzam te same smaki! Dodaję do takiego śniadania różne owoce. Mam woreczki z porzeczkami, które mrożę. Mam też zawsze pod ręką mrożone owoce ze sklepu.

Nie zapominam też o suszonych owocach. Owoce oczywiście tracą część witamin i przeciwutleniaczy podczas mrożenia czy suszenia, ale nie jest to tak wiele jakbyś się spodziewał. Zależy to od konkretnego owocu. Bazuję w tym miejscu na informacjach od Dr Gregera, który z kolei przywołuje konkretne badania.

Do owsianki koniecznie dodaję orzechy – nerkowce, orzechy włoskie, laskowe, ziarna słonecznika. Zasadniczo co mam pod ręką.

Czasami zamiast mleka migdałowego czy owsianego stosuję jogurt. Jest to zwykle mniej zdrowe, ale mam swój ulubiony jogurt, na który od czasu do czasu sobie pozwalam 😉

Zamiast owsianki, jeśli owoce są bardzo kwaśne sporadycznie stosuję granolę (bez oleju palmowego i najlepiej bez cukru). Niekiedy dodaję też kakao.

2. Tortilla z warzywami, kurkumą i lnem

Jest to rzecz, którą mogę zjeść na śniadanie, obiad lub kolację. A robi się to bardzo prosto. Tortillę podgrzewam, smaruję humusem, który nadaje lawaszowi orzechowy posmak. Następnie dodaję warzywa.

Zaczynam od liściastych – sałata, szpinak, rukola, roszponka czy cokolwiek innego. Następnie pomidor, papryka i co jeszcze lubisz lub masz. Dalej krążki cebuli, opcjonalnie fasolę.

Następnie posypuję kurkumą (nie więcej niż pół łyżeczki na dzień), startymi nasionami lnu i innymi przyprawami oraz orzechami. Zawijam całość i gotowe.

3. Brokuły i kalafior

Rodzina kapustowatych warzywa są wspaniałe dla zdrowia. Przyrządzam je na różne sposoby, ale moim zdaniem najlepsze są gotowane na parze. Gotowanie też jest okej, ale część składników odpłynie do wody. Zakładam, że wodę potem wylewasz.

Najważniejszym ze składników jest sulforafan. Jest to silny przeciwutleniacz, który wykazuje też właściwości przeciwbakteryjne. Sulforan jest często określany jako antidotum na raka. I to brokuł i kiełki brokuła mają go najwięcej.

Wiele osób popełnia ten błąd, że najpierw gotuje brokuła, a potem go kroi. Jeśli chcesz wiedzieć dlaczego powinno się zrobić odwrotnie, a pomiędzy czynnościami odczekać 3 kwadranse odsyłam Cię do książki. Natomiast polecam pokroić, porozrywać lub porozgniatać na około 45 minut przed gotowaniem.

Do rodziny kapustowatych należą nie tylko bok choy (pak choi), brokuły i kalafior, ale także m.in. jarmuż, kapusta brukselska, kapusta pekińska, brukselka czy kalarepa.

4. Lody z banana i jagód

Może to brzmi szalenie, ale uwierzcie mi, jest pyszne. Połączenie smaków nadaje mu mocny bananowy smak, który uwielbiam!

Napełniam mój blender mrożonymi borówkami i bananami, który wcześniej pokroiłem i zamroziłem. Opcjonalnie zalewam to mlekiem migdałowym. Miksuję, aż konsystencja będzie miła i gładka.

Jeśli lubisz lody, koniecznie spróbuj tych zdrowych lodów.

Kolacja to zazwyczaj coś, co jest szybkie i łatwe do zrobienia, jak makaron lub sałatka

5. Migdały, pistacje, owoce na przekąskę

Dowiedziono, że jeśli owoce znajdują się w łatwo dostępnym miejscu i są przygotowane do spożycia zjesz ich więcej, kosztem innych przekąsek. Z czasem jedzenie owoców stanie się Twoim dobrym nawykiem.

Dlatego staram się mieć owoce pod ręką przez cały czas, gotowe do spożycia. Są to banany, jabłka, gruszki, śliwki. Jeśli mam ich za dużo to kroję i wkładam je do małych torebek do zamrażarki. To samo dotyczy orzechów, które kupuję w ilościach hurtowych – migdały, pistacje, nerkowce, ale także orzechy włoskie.

6. Chipsy z batatów

Bataty to słodkie ziemniaki. Kroję je w cienkie plasterki, doprawiam oliwą z oliwek i solą. Następnie piekę je w piekarniku, aż staną się chrupiące.

Takie chipsy jem jako przekąskę lub zamiast chleba do obiadu. Bataty są bogate w błonnik, a niski indeks glikemiczny sprawia, że są odpowiednie dla diabetyków – dzieje się tak, ponieważ cukier zawarty ww przeciwieństwie do cukru zawartego w owocach lub rafinowanych węglowodanach, bataty są powoli uwalniane do krwiobiegu.

Próbowałem również chipsów z buraka i marchewki, ale póki co nie wyszły mi takie, abym określił ich smak jako wybitny 😉 Natomiast mam dla Was przepis na pieczone ziemniaki.

Podsumowanie

Mam nadzieję, że podobał Ci się ten post. Pamiętaj, że wystarczy mały krok, aby poprawić swoje zdrowie! Jedzenie większej ilości warzyw i owoców może być tak samo satysfakcjonujące jak inne, mniej zdrowe pokarmy.

Jeśli jesteś gotowy na zmiany w sposobie odżywiania, sprawdź moją listę pięciu rzeczy, które jem codziennie lub poświęć trochę czasu na przeglądanie mojego bloga. Znajdziesz tam wiele pomocnych informacji o tym, jak zacząć jeść zdrowiej już dziś! Jaką jedną rzecz mógłbyś włączyć do swojej diety?

No Comments

Post A Comment