logo

Kuchnia Delimy

Asortyment

Sezam

Sezam używany jest w piekarnictwie, cukiernictwie i przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym

Charakterystyka
Jest roczną rośliną dorastającą do 1-2 metrów o białych lub różowych kwiatach. Jej pochodzenie jest nieznane, wiadomo, ze jest ona jedną z najstarszych roślin oleistych. Uprawiana obecnie w Indiach, Afryce Zachodniej, Chinach, Japonii, Egipcie, mniej - Ameryce. Owocami sezamu są torebki zawierające białe, żółte, brązowe lub czarne nasiona, zawierające około 50% tłuszczu (w jego składzie głównie nienasycone kwasy tłuszczowe), 20-25% białka i 6-7% cukrów. Olej z nasion sezamu zawiera fenol, dzięki czemu długo zachowuje świeżość i nie ulega jełczeniu.

Zastosowanie
Nasiona sezamu wykorzystywane są do produkcji margaryny oraz tłuszczów do smażenia, Ziarno sezamu na całym świecie wykorzystuje się do posypywania ciast, chleba, bułek, stosowane jest też do zup, płatków i słodyczy. Z nasion wytwarza się również mąkę sezamową, używaną w produkcji chałwy. Olej z nasion sezamu wykorzystywany jest także w kosmetyce – działa kojąco, nawilżająco, wygładzająco na skórę, jest ponadto naturalnym filtrem słonecznym; przemysł kosmetyczny korzysta też z kwiatów sezamu - uzyskuje się z nich olejek lotny do produkcji perfum i wody kolońskiej.